<strong>Marka Renklerimize Nasıl Karar Veririz?</strong>
Gri bulutları görünce hüzünleniyorken, açık-mavi gökyüzü manzarasında enerjik hissederiz. Renklerin üzerimizdeki etkisi, uzun süredir sohbet arasında bile konuştuğumuz konulardandır zira.
Reklam sektörünün de bunu çıkarları doğrultusunda kullanmayacağını düşünen yoktur sanırım aramızda. Bilinçaltımız oyun oynamayı seven ajanslar, çalıştıkları markaların renklerini yanlış seçseydi şu an parmakla gösterilen çoğu marka belki de tarihe karışacaktı örneğin.
Bir paralel evren hayal edelim… Bu evrende Mc Donald’s, kurumsal kimliğini amatör bir kreatif ekibe emanet olsun…
Kreatif ekip, marka kimliğini oluştururken, günümüzde Mc Donald’s ile özdeşleşen kırmızı ve sarı renkleri yerine mavi tonları tercih etseydi Mc Donald’s, günümüzdeki ününe kavuşur muydu?
Bizce öyle bir hamburger zinciri, anca kent çapında bilinir ve günümüzdeki kadar popülarite kazanmazdı.
Günümüzde kullandıkları kurumsal renklerin, bir hamburgercinin kullanabileceği en iyi renkler olduğunu düşünmüyor musunuz siz de? Burger King gibi bir diğer hamburger devinin de marka kimliğini aynı renkler üzerine kurması tesadüf değil bizce.
Zira iştahı kabartan ve ateşi çağırıştırarak aciliyet hissiyatına sebep olan kırmızı, bir fast food zinciri için çok iyi bir seçim. Tek başına fazla agresif duran kırmızıyı yumuşatmak için ise sarının sakinleştirici etkisinden faydalanılıyor tabii.
Amatör bir kreatif ekibin yer aldığı senaryoda ajans, Mc Donald’s için mavi tonlarını seçmiş olsaydı, bu durum bir faciaya sebep olabilirdi. Zira mavi, konu yiyecekler olduğunda iştah kapatan bir renk. Bu sebeple fast food restoranlarının kullandığını pek göremezsiniz. Hatta iştahını kapatmak isteyen kişilerin oldukça sık başvurduğu bir yöntem de sofrada yoğunluklu olarak mavi tonlarını kullanmaktır.
Örnekler sadece yemek sektörüyle de sınırlı değil. Gördüğümüz hemen her reklamda, renklerin psikolojik etkisine maruz bırakılıyoruz. Bankaların, reklam filmlerinde yeşil tonlarını kullanmayı tercih etmesi de bu sebepten. Güvende hissettiren ve sakinlik veren yeşil, hizmet kalitesini ön plana çıkarmaya yönelik…
Sonuç olarak hedef kitlemizin, hakkımızda hissettiklerini belirlemek için renkleri doğru kullanmak gerektiği konusunda hemfikiriz…
Markamıza seçtiğimiz renklerin bize en uygun renkler olduğundan emin olmak için profesyonellerden yardım almak her zaman en iyi seçenektir. Fakat bunu kendi başınıza yapmakta ısrarcıysanız, renklerin psikolojiyi nasıl etkilediğini detaylıca araştırabilirsiniz. Biraz da içgörü ile kötü bir seçim yapma ihtimalinin önüne geçersiniz bu şekilde.
Tabii yeterince iyi bir gözlemciyseniz ve analiz kabiliyetinize güveniyorsanız nokta atışı da yapabilirsiniz elbette.
Deneyip görelim o halde…