Hangi Sosyal Ağlarda Olmalıyım?
Hangi sosyal ağlardan pazarlama yapmanız gerektiği, sosyal medya stratejinizi oluşturur. Her ağın kendine has kitlesi ve içerik çeşitleri mevcuttur. Dijital pazarlama planınız öncesinde tüm bunları belirlemeli ve yola hazır bir şekilde çıkmalısınız.
Dijital pazarlama planınızda sektörünüz, markanızı konumlandırmanız ve elbette hedef kitleniz çok önemlidir. Her şeyden önce tüm bunlara karar vermelisiniz. Esas yoğunlaşmanız gereken konu, hedef kitlenizin nerede olduğu, hangi mecralarda daha çok vakit geçirdiğidir.
Bu konuda kafanızda soru işaretleri olabilir. Şimdi gelin biraz inceleyelim tüm bu kitleleri nasıl kategorize edebileceğimizi:
- Facebook: Facebook, son yıllarda birçok küçük işletme tarafından gözden kaçırılsa da, aslında hala çok büyük bir hacmi var. Birçok işletmeci, Facebook’ta hedef kitlelerinin olmadığından çok emin. Fakat durum öyle değil. Hala büyük bir hacim ve akışa sahip. Ülkelere göre kullanım yaşları değişse de: Türkiye’de genel olarak 45-65 yaş bandında bir yoğunluğa sahip. Ürün ya da hizmetiniz, bu yaş gruplarını daha çok ilgilendiriyorsa Facebook’u sakın es geçmeyin.
- Instagram: Instagram şu an, her marka için vazgeçilmez olmalı. Biz herhangi bir istisnadan bahsedemiyoruz maalesef. Eğer bir işletmeyseniz, ürün ya da hizmet satıyorsanız, hiç düşünmeden olmanız gereken yerdir Instagram. Mecra içindeki pazarlamanız ise, sektörünüze göre agresif ya da mütevazi olabilir elbette. Instagram, markanıza harika bir topluluk yaratmak için biçilmiş kaftandır. Hikaye, Reels, kılavuzlar, canlı yayın gibi birçok seçenek sunar. Sektörünüzün işine yarayacak bir şeyler kesinlikle var!
- LinkedIn: Özellikle B2B işletmeler (business to business) için olmazsa olmaz. Mesela, bir bijuteri mağazasıysanız ve son tüketiciye pazarlıyorsanız ürünlerinizi, LinkedIn’e hiç gerek yoktur. Fakat iş bağlantıları kurmak ve diğer işletmecilerle ortaklıklar sağlamak istiyorsanız, hem şahsınız, hem de işletmeniz için profil ve sayfa açmalısınız.
- Twitter: Twitter da her işletme için elzem değildir. Her kanalda bir sayfamız olsun diye düşünüp, kitlenizin olmadığı yerlerde hesaplar açmayın. Twitter: gazeteler, kanallar, tanınmış politik-bürokratik kesimin sıkça kullandığı, daha çok bilgi vermek amaçlı tasarlanmış bir ağdır. Sektörünüz bu gruba girmiyorsa, etkisiz bir sayfa açıp Twitter boşluğunda süzülmenizi hiç önermeyiz.
- Youtube: Video içerikler son yılların yıldızı. Hızla akan ve bilgi-mizah içeren videolar en iyi dijital tüketim elemanlarının başını çekiyor. Youtube, yine elbette birçok işletme için açılabilir bir özelliğe sahip. Fakat yine, kalitesiz içerik ve yetersiz pazarlama ile derinlere batabilirsiniz. Yalnızca ürünlerinizi tanıtmak ve kullanıcılarınıza seslenmek isterseniz de etkili bir yan kanal olabilir.
- TikTok: Ülkemizde, büyük yankı uyandıran hatta etik tartışmalara kadar giden bu uygulama, en hızlı ağlardan birisi. Daha çok çocuk ve ergenlerin kullandığı ve hedef kitlenize ulaşmanın nispeten kolay olduğu bir mecra. Kitleniz buradaysa, hiç durmadan bir profil oluşturun ve mecra dilini anlamaya çalışın. Yavaş yavaş içerik oluşturmaya başlayın ve reklam verin. Ayrıca yenilikleri benimseme konusunda genç yaştaki (13-20) kişiler çok heveslidir. Hedef kitleniz çok büyükse, öncelikle sadık müşteri kitlesi oluşturmak için bu mecrayı kullanabilirsiniz.
- Pinterest: İşletmenizin içeriklerinde görsellik ön plandaysa, hiç durmayın Pinterest’e kayıt olmak için. Görsel sanatlarla ilgileniyorsanız zaten çoktan biliyor olmanız gerekir. El işleri, resim, heykel gibi alanlar için harika bir mecra. Ayrıca, Pinterest’in verimli kullanımı, Google sayfanızın öne çıkması için çok büyük bir artıdır. Eğer işletmenize uyarlayabiliyorsanız, web siteniz için hemen bir başlangıç yapın.
- Etsy: El işleri, hobi ürünleri, battaniyeler-çocuk kıyafetleri… Ürününüz bunlardan biriyse, Etsy sizin için harika bir mecra. Buradan yurt dışına satışlar yapabilir, çok daha yüksek fiyatlarla ürününüzü pazarlayabilirsiniz. Kendi içinde farklı bir algoritması ve organik büyüme yöntemleri var. Başlamadan önce kendinizi eğitmenizi öneririz.
Daha birçokları var: Snapchat, Reddit, Tumblr, Skype, Telegram… Hepsi için farklı pazarlama yöntemleri mevcut. Alana, işletmenize ve hedef kitlenize en iyi şekilde hakim olup yola koyulmalısınız.
Sosyal medya stratejileri bunlardan birkaçını kombinleyerek yapıldığında en iyi sonuçlara ulaşır.
Nereden başlayacağınız konusunda kafanız karıştıysa hemen bize yazın, bakalım neler yapabiliyoruz işletmeniz için.